Kako Rešiti Rat U Ukrajni - Trajno Pitanje.

 

politika



Neke zapadne zemlje kao što je na primer Australija zalaže se da Zapadni Balkan se polako integriše u evropsku alijansu. Mišljenje je verovatno podkrepljeno time da će na takav način doći do kvalitetnijih integracionih procesa.


Rat u Ukrajni se rešava dogovorom da deo Ukrajnske teritorije pripadne Ruskoj Federaciji što je Bajden već najvio u nekim sopštenjima za štampu. U Francuskoj Makron se zalaže za formiranje zajednice ALDE koja treba da istupa u Evropskom parlamentu kao jedinstvena grupacija demokrata i liberala.


Ipak, moramo se složiti da velike svetske sile dele i formiraju kartu sveta po njihovom geostrateškom intresu. Ukrajna i ako je u velikoj bezbednosno-političkoj krizi nije još kandidat za Evropsku uniju i smatra se da prečice do pridruživanja nema, i da svaka država mora da prodje kroz redovnu proceduru prijema u Uniju.


Balkan je teritertorijalno podeljen na svere uticaja Nemačke i USA. To bi moglo da se objasni ovako: hrvatska i  deo bosne i hercegovine sem republike srpske su pod uticajme nemače političke moći. Srbija i dalje vodi samostalnu politiku dok kosovo balansira izmedju intresa usa i nemačke. velike svetske sile kao što su Ruska Federacija i USA su odlučile da saradjuju ali na nekoj platformi koja odgovara njihovim zajedničkim intresima.

Vladimir Vasiljevic

Ja sam bloger koji ovim blogom komentarišem ekonomska zbivanja u Srbiji iz mog ugla.

Post a Comment

Previous Post Next Post